elaboratio ADH 2689zwMarco Hup (1971) studeerde hoofdvak orgel bij Harm Jansen aan de Christelijke Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens te Zwolle en behaalde in 1994 zijn DM-diploma.  Daarnaast studeerde hij koordirectie bij de dirigenten Jos Leussink en Jos Vermunt in Zwolle en bij Jan Pasveer (†2005) en Daniel Reuss aan het Sweelinckconservatorium te Amsterdam. In Amsterdam werd orkestdirectie een bijvak. De orkestdirigent Joop van Zon bracht hem deze techniek bij.

Tevens ontving hij lessen van specialisten als Jos van Veldhoven (Barok en Weense Klassieken), Paul van Nevel (Renaissance) en Peter Eötvös (Hedendaagse Muziek).

In 1995 werd Marco Hup aan het Sweelinck Conservatorium toegelaten tot de hoofdvakopleiding voor orkestdirigenten en ging in de leer bij Roland Kieft. Een jaar later, met voor beide hoofdvakken nog een jaar voor de boeg, besloot hij zijn studie af te breken om zijn horizon te verbreden. Vanaf 1996 is hij ook werkzaam voor Air France-KLM.

Naast zijn opleiding aan het conservatorium volgde Marco Hup een aantal zomercursussen, waaronder de Kurt Thomas Cursus voor koordirigenten in Den Haag, en het Bartòk Seminar voor orkestdirigenten in Szombathely (Hongarije). Bij beide voornoemde cursussen mocht hij zich als aankomend talent presenteren tijdens het slotconcert.

Als organist trad hij vaak op als begeleider van diverse koren, zangsolisten en instrumentalisten.

Marco is twintig jaar lang verbonden geweest aan het Gelders oratoriumkoor als dirigent. Ook was hij tien jaar dirigent van C.O.V. Con Amore in Hattem.

Zijn repertoire omvat inmiddels een groot aantal werken, waarin Barokke en Klassieke composities de boventoon voeren. Met het Gelders Kleinkoor gaf hij concerten met minder bekend repertoire.

Verder treedt Marco Hup regelmatig op als gastdirigent, verzorgt hij lezingen over diverse oratoria in de regio en geeft hij directielessen aan (beginnende) dirigenten.

Sinds 2007 breidde Marco zijn werkveld uit met het bespelen van het klavecimbel. Momenteel is hij daarvoor in de leer bij Tineke Steenbrink.

Samen met blokfluitiste Anne-Marije de Haas heeft hij het Ensembl’Elaboratio opgericht en richt zich met dit ensemble voornamelijk op de uitvoering van instrumentale Barokke kamermuziek.

terug